Vanzatorii de iluzii

Romania este intr-un an electoral.
Vrei nu vrei suporti bombardamentul mediatic.
Traditia promisiunii la romani se pierde in vegura vremurilor. Mai intai a fost negura si vremurile si apoi a venit promisiunea. Tot legea pamantului spune ca o promisiune nu trebuie facuta cu bun simt , moderat si cu posibilitate de a se indeplini. Nu ! Ea trebuie sa fie martiana sau macar de-a dreptul stratosferica. Cu cat promisiunea este mai mare, mai umflata si mai gogonata cu atat candidatul care o face are sanse mai mari sa fie in atentia tuturor. De ce sa spui ca vei repara soselele cand e mai usor sa spui ca vei construi o autostrada peste blocuri la care fiecare sa poata face o parcare in dreptul etajului pentru ca si problema parcarilor sa fie rezolvata daca tot ne-am apucat de promisiuni. Astfel Ionescu de la sase nu va avea nici o problema cu Popescu de la opt. Nu ca acum ! Deci mergeti la vot si votati.
Stai acasa ca omu’ si vine promisiunea peste tine. Te ascunzi in debara dar nu scapi. Prin aerisire se aude un cantecel de campanie racnit din toti bojocii si din toate boxele care puteau sa incapa pe un modest jeep.
Romanii s-au obisnuit sa primeasca daruri in campanie.
Care se scoate mai cu o galeata, mai cu un pix sau daca partidul e cu stare poti sa iei un ulei , o maslina si de ce nu niste faina sau malai. Tot e ceva. In timp ce tu primesti ploconu’ domnul de la partid iti spune numele lui pe care ii uiti in secunda in care a inchis gura. Spui ca il votezi si scapi. Ce el nu stie ca mai vin si altii care zic aceleasi vorbe dar numai numele si partidul difera ? Pe ei de ce sa ii discriminezi ? Ca un democrat convins ce esti , cand nu iti bati sotia , primesti de la toti fara numar si fara partinire. Sa fie ... ca doar din patru in patru ani te cauta si te baga si pe tine in sema cineva.
Unii oameni mai cred insa in iluzii. Cei care le vand spera ca acesti cumparatori dezinteresati sa le sustina si mai mult iluzia sa determine voturi.
Din pacate , pe scumpirea asta de carburant , motoarele iluziilor se opresc cam repede. Nici cumparatorii parca nu mai sunt asa de naivi.
Vanzatorii de iluzii isi pun fetele pe toate gardurile , vorba romanului , isi arata puterea vocii pe la emisiuni televizate si se joaca cu justitia de-a hotii si vardisti sperand mereu ca ei sa fie vardistii si nicidecum ceea ce sunt.
Oare cand acesti vanzatori de iluzii nu vor mai avea piata ?
Oare cand politica va fi responsabila si pentru binele marii mase ?
Oare cand .....
Va las ca tocmai mi-a sunat la usa un vanzator de iluzii. Cica da un pix si un carnetel intr-o punga colorata cu mutra lui ! Normal ca il votez !
Asta e iluzia lui..

articol aparut in saptamanalul Natiunea
.
Mai nouă Mai veche