Criza pietei muncii

A inceput cam de ceva timp dar noi ocupati cu politicul si cu faptul divers zilnic nu am observat.
Deja in confectii se pune problema importului de forta de munca din Asia. La combinatul de la Galati indienii sunt deja un fapt banal. La santierul naval de la Mangalia prezenta unui sudor vietnamez este de actualitate. Multe companii din Moldova sunt pline de “frati” de peste Prut. La fel si in comunele botosanene sau sucevene unde majoritatea medicilor au un ciudat accent rusesc.
Romania se confrunta cu o mare criza de personal.
Constructiile sunt cele mai lovite. Mii de meseriasi romani sunt acum pe santierele din Italia, Spania sau Grecia iar in tara lipsa lor se simte atat in ridicarea salariilor cat mai ales in slaba pregatire a celor care au ramas.
Firmele din industrie cauta disperate ingineri mecanici. Au ajuns companii care inainte se mandreau cu personalul lor bine pregatit sa ofere burse, cazare si tot felul de facilitati doar, doar, cineva va veni la ei. Si nu vorbesc de fime necunoscute ci de adevarati colosi industriali.
Presiunea salariilor este tot mai mare , pe buna dreptate avand in vedere costurile mai mult decat europene ale vietii dar si cresterea an de an a productivitatii muncii.
Romania va intra cat de curand in perioada in care si noi vom fi importatori neti de populatie.
Scaderea numarului de copii si migratia va impinge firmele spre importuri masive de populatie. Problema este ca aceste importuri vor fi in Asia si nu din Europa. Deja Republica Moldova nu mai face nici ea fata la migratia spre Romania iar Ucraina nu poate fi un bazin de recrutare atat timp cat salariile autohtone vor fi la nivelul la care sunt in ziua de azi.
Criza de forta de munca va conduce sper la schimbarea atitudinii angajatorilor care vor realiza ca fiecare muncitor sau inginer este valoros si ca pierderea lui va conduce la o pierdere in buzunarul firmei. Politicile de fidelizare se vor accentua la fel ca si campaniile de atragere de personal de la firmele concurente.
Nesolutionarea corespunzatoare a crizei fortei de munca va putea duce chiar la afectarea cresterii economice.
Programele de perfectionare pe toata durata vietii vor trebui imbunatatite iar celebrele Traguri de Joburi vor trebui mult mai bine organizate.
Stimularea muncii se poate face si prin scaderea impozitatii salariilor care poate fi un factor de crestere a veniturilor personale dar si indirect de crestere a veniturilor statului.
Criza pietei muncii pe care poate ca o simtim dar nu ii dam atentie, va constitui in viitorul apropiat unul din subiectele firbini ale agendei zilnice.
Intrebarea mea este :
Suntem pregatiti sa primim imigranti?


articol aparut in saptamanalul Natiunea
.
Mai nouă Mai veche