Romania castelor

Romania devine pe zi ce trece o tara a castelor. O multime de domenii sunt reglementare de asociatii profesionale care au instituit un adevarat monopol de care se tin cu dintii.
In Constitutie la articolul 41.1 se specifica clar: " Dreptul la munca nu poate fi ingradit.Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera"
Ce fel este respectata legea suprema a tarii daca prin ordonante de guvern sau prin legi organice insasi spiritul acesteia este schimbat! Incoerenta este de-a dreptul africana.
Sa luam cateva exemple pentru a vedea in ce lume traim.
Sa zicem ca cineva este proaspat absolvent al unei facultati de drept. Ce obtiuni are acesta ? Pai se poate orienta spre avocatura, spre lumea juristconsultilor sau spre o activitate in domeniul notariatului.
Bun. Acum sa le luam pe rand.
Daca doresti sa fi avocat nu trebuie sa te inscri in lista avocatilor de la Barou ci trebuie sa dai examene!!!Adica cauta mataluta frumusel un avcat care in mila lui te va lua stagiar ( citeste ca va accepta banii tai pentru ati face acest favor ) dupa care in cativa ani poti ajunge avocat. Asta nu inainte de a plati toate darile si birurile catre casta. Pai nu este anticonstitutionala o astfel de lege care ingradeste dreptul la munca avand in vedere ca meseria de avocat este incompatibila cu statutul de angajat sau administrator al unei firme? Din ce sa traiesti in stagiatura daca nu poti fi angajat si nici din avocatura nu castigi mare lucru ? Nu ar fi fost normal , asa cum este in SUA, sa te inscri la Barou dovedind cu acte ca poti profesa adica ca ai terminat o facultate in domeniu si deci esti competent? Si cu aceasta formalitate sa poti profesa!
Daca vrei sa fii notar este si mai greu. Casta notarilor este una din cele mai avute din Romania. Se castiga si din fapte legale dar mai ales din ilegalitati! Vai de cel ce doreste sa fie notar si nu dispune de cele cateva miliarde pentru a putea "intra" in profesie!
Nici cu juristconsultii nu stam mai bine.Cu toate ca aceasta casta este in formare se anunta o alta inchidere pe viitor.
Avand in vedere cele de mai sus cum poate un absolvent de drept sa isi exercite meseria ?
Am pornit cu exemplul absolventilor de drept paentru ca aici sunt cele mai puternice si banoase caste.
Nu trebuie uitate casta farmacistilor si mai ales a contabililor guvernata de celebru organism CECCAR.Pentru contabili cuvantul de ordine este "cotizatia". Baietii de la CECCAR nu cunosc decat suma de 800 RON pentru fiecare traznaie care le mai trece prin cap. Cica nu poti profesa daca nu faci nu stiu ce curs foarte important unde nu afli nimic dar platesti. Nu poti fi expert contabil sau contabil autorizat daca nu cotizezi lunar la bunastarea luminatului for. Nu poti respira daca nu cumperi produsele intelectuale aparute sub egida CECCAR , de cele mai multe ori o colectie de platitudini si copy-paste cum rar mi-a fost dat sa vad intr-un domeniu.
Si asta nu este totul.
Fiecare domeniu creaza o casta. Casta controleaza cine intra pentru ca de iesit se iese doar prin pensionare si de multe ori nici atunci!
Casta dispune , casta protejeaza. Cu cat este mai prospera o casta cu atat membrii ei sunt mai imbuibati.
Pai unde este spiritul de competitie , unde sunt cuvintele frumoase despre libertatea de ati exercita o profesie , etc, etc ,bla bla bla ...
Toate dispar in negura cand casta guverneaza.
Esti intr-o casta deci existi.
Mai nouă Mai veche