Problema energiei

Romania este o tara care nu isi poate sigura momentan necesarul national de energie. Cea mai mare parte este importata din Rusia. Folosim petrolul si gazele naturale pentru ca ele sunt deja bine integrate in economia noastra. Din pacate acest lucru genereaza deficite de miliarde anual.
Prin lansarea unitatii doi de la Cernavoda se incearca a se face inca un pas spre scaderea dependentei energetice a tarii. In momentul de fata Romania este un exportator net de energie electrica. Avand in vedere si investitiile anuntate se pare ca acest statut se va pastra.
Atunci intreb de ce nu se orienteaza si consumul spre acesta energie de care dispunem in dauna uneia de care nu dispunem?
Marii consumatori cat si micii consumatori casnici nu vad si nu cunosc nici o incurajare fiscala care sa-i „convinga” sa folosesca energia electrica in detrimentul gazelor naturale si al petrolului. Poate nu stiti dar simplul aragaz care prin traditie la noi foloseste gazul poate fi inlocuit cu unul electric avand aproape aceeasi parametri de functionare. In loc sa producem apa calda menajera folosind o centrala care functioneaza pe gaze putem incuraja folosirea uneia pe baza altor combustibili sau de ce nu, chiar inlocuirea ei cu un sistem solar de producere a apei calde menajere.
Toate aceste decizii trebuie insa influentate fiscal si asumate politic.
In Germania , de exemplu, aproape orice investitie in tehnologii alternative atrage dupa sine scaderi ale impozitelor. In California statul deduce integral o astfel de investitie din impozit in timp ce in Florida suma scazuta este de 30%. Prin folosirea altor surse de energie Germania a ajuns astazi sa nu mai fie dependenta in asa de mare proportie de gazele si petrolul rusesc. Mai mult este principalul producator mondial de tehnologii alternative dominand net domeniul sistemelor solare fotovoltaice si de producere a apei calde. Sa nu credeti ca aceste sisteme sunt ieftine sau ca se amortizeaza imediat. Nu. Dar prin incurajarile fiscale acest tip de tehnologie devine atractiva iar statul isi recupereaza indirect in balanta intertari aceasta aparenta generozitate interna.
Nu stiu daca ati fost prin Grecia. Acolo daca sunteti atenti veti observa cum o multime de instalatii solare produc necesarul de apa calda.Tara are energia de care are nevoie fara a folosi asa de mult petrol si gaze. Romania nu are insorirea de care dispune Grecia dar are totusi 210 zile bune pe an din acest punct de vedere. De ce sa nu le folosim ? Cine ne mai da o energie inepuizabila si gratuita ?
Iata care sunt considerentele pentru care sugerez autoritatilor intrarea in „randul lumii civilizate” prin adoptarea unei legi care sa incurajeze noile tehnologii si in celasi timp economisirea energiei „ calsice”.
Incurajand astazi 1000 de familii pe an sa nu mai foloseasca gazul in incalzire si utilitati tara poate avea beneficii in viitor. Plus ca un argument forte il constituie si previziunile sumbre in ceea ce priveste evolutia pretului si a nivelului mondial al rezervelor.
Ne-am obisnuit sa fim comozi si sa avem totul dintr-o rasucire de buton. Odata cu aceasta vin insa si tragediile dar mai ales vin cheltuielile.
Factura nationala poate fi redusa semnificativa daca am avea o lege coerenta de incurajare si stimulare a folosirii energiilor alternative.
De ce sa nu stimulam constructia de case pasive ?
De ce sa nu incurajam folosirea energiei eoliene sau termale?
De ce sa nu vedem ca suntem binecuvantati si in aceste domenii cu resurse semnificative care nu sunt epuizabile precum petrolul romanesc sau gazele din Transilvania ?
E mai mare pacatul sa avem astfel de posibilitati si sa le dam cu piciorul din nestiinta si nepricepere.
Argumentul final care ar trebui sa primeze il constituie pretul.
E mai simplu de acordat un avantaj fiscal pentru a incuraja o noua orientare si industriile colaterale decat de a plati an de an facturi tot mai mari asa cum doresc companiile producatoare rusesti.
Politica de scadere a dependentei de gazul si petrolul rusesc este o politica europeana in care Romania ar trebui sa se incadreze. Uniunea incurajeaza in cele mai multe tari membre folosirea energiilor alternative si Romania ar fi cazul sa se inscrie si ea pe acesta directie.
E bine ca mai avem un reactor nuclear functionabil dar mai bine ar fi daca am folosi ceea ce natura deja ne-a dat.
Mai nouă Mai veche