Europeni de gradul doi

Intrarea Romaniei in UE ar fi trebuit sa ne asigure noua, cetatenilor acestei tari, aceleasi drepturi cu restul europenilor. Din pacate acest lucru nu s-a intamplat.
Romanii sunt priviti peste tot in Europa ca cetateni de mana a doua.
Ei fac muncile cele mai periculoase, au salariile cele mai mici, sunt batjocoriti si de multe ori sunt tinta mesajelor rasite. Daca privim mai atent vom vedea ca o mare vina pentru actualul tratament il au si o serie de inaintasi care pe unde s-au dus numai la munca nu le era gandul. Multi au ingrozit cu sadismul lor in ceea ce priveste crimele comise, cu “tehnica” de furt nemavazuta pana atunci sau cu “stiinta” cersetoriei dusa la nivel de industrie.
Sunt insa si multi compatrioti muncitori si apreciati pentru profesionalismul lor. Din pacate acestia nu au curajul de a “iesi in fata” si sa promoveze povestea lor pentru ca abia s-au integrat si nu doresc sa piarda avantajele abia obtinute.
Pentru noi regulile cele mai dure ale UE se aplica intocmai.
Pentru alte natii se mai negociaza si uneori se obtin exceptii.
Aveau dreptate portughezii atunci cand ne-au consiliat la intrarea in uniune cand spuneau ca o sa treaca vreo 10 ani pana sa invatam regulile birocratiei europene. Pana acum s-a intamplat intocmai. Politicienii nostrii nu au stiut sa profite pana acum de avantajul conferit de statutul de membru.
Guvernantii par a nu face nimic pentru a imbunatatii situatia de cetateni de mana a doua. Noroc cu politicile europene care pun pe acelasi picior toate natiile si statele!
Asa am ajuns sa beneficiem si noi de politica comuna in cea ce priveste vizele pentru SUA si Canada. E ciudat cum SUA acorda avantaje unor state si unor cetateni ai unor state care nu numai ca nu sunt membre NATO dar nici nu au un “parteneriat” cu marea putere! UE a amenintat recent SUA si Canada cu repercusiuni daca nu vor fi tratate la fel toate tarile membre ! Canada se pare ca va aplica un tratament nediscriminatoriu iar americanii discuta inca .
Nici modul cum arata lucrurile in tara nu ne avantajeaza.
Cum sa iti acorde atentie si sa iti respecte drepturile o tara straina cand la tine in ograda nu se intampla acest lucru ? Nu ma refer aici la oamenii cu bani pentru care justitia si regulile functioneaza parca “mai altfel” ci la omul de rand. Cate cazuri de umilire in fata autoritatilor statului, platite din buzunarul nostru, nu a semnalat presa.
De cate ori nu ati simtit incompetenta si rea vointa politistului sau a unui functionar public ? Sunt sigur ca de mai multe ori.
Gustul amar al neputintei este acela care creioneaza un cetatean de gradul doi.
Pentru viitorul nostru mai bun cred ca principala tinta a autoritatilor indiferent care ar fi ele ar trebui sa il constituie atribuirea tuturor romanilor a statutului de cetatean de gradul intai si sa actioneze apoi in consecinta cu acest statut.
Strainii vor vedea un tratament corect aplicat in Romania si atunci si ei ne vor acorda un astfel de tratament.
Pana atunci ramanem ce suntem momentan : europeni de gradul doi.
Mai nouă Mai veche