Dincolo de stiri

Nu exista emisiune de stiri sa nu inceapa editia cu o nenorocire. De cand au explodat televiziunile de nisa parca a explodat si fenomenul informatiei negative. Nu conteaza unde se intampla tragedia important e sa fie una pe prompterele prezentatorilor care apoi cu o voce grava ne-o arunca in casa. Asa suntem bombardati de avioanele prabusite prin Asia, de taifunele care bantuie prin marile caraibelor, de nenorocirile africanilor. Nu zice nimeni nimic de vecini. Oare cum traiesc ei? Mai bine ca noi, mai prost ca noi, la ei painea s-a scumpit , cat este benzina, cum discuta problemele politice ?
De multe ori am impresia ca buletinele de stiri sunt facute de oamenii care aveau grija de Telejurnalul lui Ceusescu. Aflam tot felul de lucruri si tragedii intamplate la dracu in praznic dar nu stim de exemplu ca lucrarile la centrala nucleara bulgara continua si asta se afla doar la cativa kilometri de intreaga Romanie!
Prezentarea selectiva a informatiei si mai ales selectarea doar prin prisma spectaculosului si cultivarea indoielnicului si a faptului divers este o boala grava a stirilor romanesti.
Ca orice telespectator cand vad un program de stiri sportive ma astept sa aflu ca o echipa a invins alta echipa cu scorul X, ca nu stiu ce sportiv s-a calificat sau nu la olimpiada, ca scorurile din campionatul de forbal, baschet, volei sunt urmatoarele etc. Ce aflu in schimb ? Ca patronul echipei X si-a luat masina , ca echipa Y s-a deplasat la meci cu nu stiu ce fel de autocar, ca jucatorul Z crede despre echipa Q nu stiu ce, ca W raspunde acuzatiilor altuia si tot asa. Daca mai este cumva timp aflu si scorul meciului pentru care s-au porcait cei pe care prezentatorii i-au tot intervievat !
Decaderea emisiunilor de stiri si orientarea lor pe toate segmentele politic, financiar , sportiv spre facil si spectaculos este o tendinta generala a televiziunilor in momentul de fata. Ea este mai vizibila la televiziunile de stiri pentru ca acolo din ora in ora sunt repetate si tocate aceleasi informatii de naucesti daca rezisti o zi in fata televizorului!
Interesant este ca nimeni nu observa un lucru simplu in toata acesta fuga dupa rating si senzational, in direct sau exclusiv : peste tot este vorba de oameni, despre destine si despre durere.
Prezentarea sumara si de multe ori rautacios de nedreapta a unor evenimente care se deruleaza rapid conduce la greseli grave de informare. Astfel sunt pusi pe jar oameni care altfel nu aveau de ce sa isi faca griji, sunt inspaimantati telespectatori pentru ca nu stiu ce ziarist in fuga dupa senzational a inventat o poveste pe care a pus-o pe prima pagina a ziarului unde lucreaza iar acesta a fost preluata si tocata de toata media pentru ca, nu e asa, a fost emisa de o autoritate serioasa!
In spatele fiecarei stiri sau oameni. Stirile sunt despre oameni. Nebunia mediatica de azi uita tocmai aceste doua elemente de baza. Oamenii sunt supusi greselii. Nu insa acelasi lucru se poate spune de propagarea constienta a panicii ( vezi cazurile deja celebre cu caldura )! Oamenii aceia trebuie sa platesca si noi ii putem face sa plateasca schimband canalul. Putem alege stirile pe care dorim sa le vedem doar suntem stapanii telecomenzii !
Mai nouă Mai veche