Paradoxul locurilor de munca

Ultimile statistici publicate de catre directiile de munca ma ingrijoreaza printr-un paradox tipic romanesc: in timp ce numarul de personal angajat se mentine aproape constant scade numarul somerilor !
La prima vedere pare un paradox.
De fapt e o crunta realitate a societatii romanesti.
Oamenii s-au saturat de salarii de mizerie si isi iau lumea in cap si pleaca in Europa la munca. Ii cred pentru ca la salariul actual nu se poate trai decent nicidecum sa speri la o imbunatatire a vietii.
Interesant este ca deja o serie de companii incep sa se planga de lipsa fortei de munca pregatita in domenii din cele mai diverse.
Pornind de la ingineri si ajungand la muncitori calificati care sa lucreze de exemplu pe masini cu comanda numerica.
Constructiile trec printr-o criza a meseriasilor demna de timpul razboiului!
Degeaba se dau salarii mai mari, degeaba se ofera tot felul de stimulente – reactia angajatilor este slaba! Pai daca in Uniunea Europeana salariul unui faiantar porneste de la 600 de euro nu vad inca compania romana care sa-l ofere!
Incercati sa cautati oameni pentru functii de vanzare!
Primiti tot felul de cv-uri de la personane fie foarte bine pregatite fie slab pregatite.
Nu exista un nivel de mijloc.
Cerintele lor salariale sunt insa la nivel european iar productivitatea muncii lor e inca romanesca!
Inteleg ca oamenii vor o comensurare a muncii lor dar uneori nu poti sa acorzi un salariu de 500 de euro, cum solicita un posibil angajat, faca ca acesta sa aibe studii de specialitate, experienta si macar decenta de a scrie un CV de doamne ajuta!
Nivelul salarial din Romania este deja foarte jos fata de tarile din uniune. Aici guvernul trebuie sa ia masura de a creste salariului minim pe economie. Dar aceasta crestere se poate baza doar pe cresteri de productivitate nationala!
Incet, incet, patrund in Romania angajati din tarile de la est de Prut.
Am primit oferte in ultimul timp de la firme care aduc muncitori din Republica Moldova, China, Pakistan sau din Ukraina. Acesti oameni sunt dornici de munca si accepta salariile romanesti actuale. Parca imi aduc aminte de romanii care se duceau la inceputul anilor 90 sa munceasca in tarile europene.
Paradoxul romanesc semnalat in primele randuri va continua pana cand salariile noastre se vor alinia la media europeana a tarilor mai sarace ale uniunii precum Grecia si Portugalia.
Pana atunci sa ne obisnuim cu gandul de a angaja estici, chinezi si de ce nu cu africani.
Mai nouă Mai veche