Product placement

Termenul de product placement poate fi comensurat prin plasarea brandurilor in productiile filmate, nu ca publicitate ci ca parte din context.
Pentru prima oara in Romania termenul a fost utilizat dupa ce emisiunea Big Brother difuzata de Prima TV a folosit acesta tehnica mai mult decat era normal in punctul de vedere al CNA-ului.
Printre televiziunile pioniere s-au numarat Tele7abc si Acasa. De altfel Acasa ramane in continuare liderul acestui tip de promovare mai ales datorita specificului postului.
ProTV are ei ea un caz mai special. E vorba de serialul ”La bloc” unde au putut fi vazute nume si produse precum Alexandrion , Arctic, Domo si Timisoreana. Pentru ca totul sa se integreze in poveste, unul din personajele feminine lucra la Domo, apoi a fost randul sotului cand nevoia a cerut-o. Baietii beau numai Alexandrion pentru ca apoi sa treaca pe Timisoreana. Si ca un facut mereu erau discutii ca „intre femei” langa un Arctic.
In ”Lacrimi de iubire” ati recunoscut nume precum Coca Cola, VISA sau margarine precum Delma,Wiesana sau Rama, ciocolata Kandia si produsele LG precum si nu in ultimul rand Skoda!
Puteti recunoste companiile la finalul telenovelelor sau a filmelor usoare gen comedie de situatie, fiind atenti la genericul de final unde apare lista „sponsorilor”.
Acesta este si unul din motivele pentru care astfel de productii au o mare atractie pentru televiziuni care la randul lor incerca sa le promoveze, de multe ori cu succes, publicului drept niste productii romanesti de buna calitate.
Product placementul este o moda si in strainatate.
Filmul Casino Royale este poate exemplul clasic. Il vedem acolo pe celebrul agent 007 James Bond imbracat intr-un costum Armani, purtand un superceas Omega, band un Smirnoff si conducand un Ford.
Pentru industria de publicitate acesta metoda este o adevarta binefacere. Asa au fost plasate produse in scene de impact pentru care altfel filmul ar fi trebuit intrerupt. Si pentru producatorul filmului product placementul a fost o mana cereasca tinand cont ca practic nu exita azi film fara acest procedeu si ca fiecare plasare insemna bani.
Era o moda in urma cu ceva timp ca in filmele SF sa existe imagini cu ecrane gigant cu stiri CNN. Imediat ce compania a prins si plasarea produsului s-a facut mult mai discret pentru ca nu mai era nevoie: deja CNN-ul devenise parte din viata lumii.
Revenind la Romania, metoda ajuta la reducerea costurilor produselor autohtone de televiziune, permitand chiar aparitia unei competitii in domeniu lucru inbucurator.
Singurul fapt de reprosat acestui tip de promovare este ca tu, ca spectator, simti ca ceva este in neregula, ca ti se baga pe gat produsul respectiv, dar contextul de cele mai multe ori atenueaza din acest sentiment.
Folosirea product placementului pe piata televiziunilor este un semn nu numai de maturitate ci si de integrare in curentele mondiale.
Mai nouă Mai veche