Noul acord UE-SUA

Incheierea noului acord UE-SUA face ca cele doua blocuri economice si politice sa isi intareasca dominatia globala. Cu toate ca sunt cunoscute doar in mare punctele comune de interes nici una din parti nu a detaliat informatiile cuprinse in acord.
Ceea ce se cunoaste este ca s-a ajuns la o intelegere in ceea ce priveste armonizarea normelor celor doua parti in domeniul industriei de automobile, a celei farmaceutice si in ceea ce priveste drepturile de proprietate intelectuala. Daca privim cu atentie ultimile fuziuni pe cele trei piete vom observa fie ca importanti jucatori americani si-au consolidat prezenta pe piata comunitara fie companii europene au preluat importante companii americane. De aceea era de asteptata o intelegere intre cele doua blocuri in aceste domenii.
Europenii au cerut eliminarea vizelor pentru catatenii din toate statele membre , deci si pentru nou intratele Romania si Bulgaria , in cazul in care doresc sa intre in SUA. E de asteptat ca aceasta doleanta sa fie satisfacuta de partea americana mai ales datorita faptului ca tarile noi ale uniunii nu sunt mari generatoare de emigratie si au un nivel tehnologic si de trai destul de ridicat.
Un alt acord important este cel al cerului deschis. Prin acesta se va permite companiilor din cele doua blocuri sa zboare oriunde in UE si SUA. Acordul intra in vogoare incepand cu data de 20 martie 2008.
Nu s-a ajuns la nici un punct comun in ceea ce priveste reducerea ingalzirii globale , subiect important pentru europeni dar neglijat de administratia Bush.
S-au mai purtat discutii despre lupta impotriva terorismului, subiect important pentru americani dar nestrategic pentru europeni.
A fost luata in discutie si problema statului provinciei Kosovo.Aici europenii opunandu-se planurilor americane de independenta.
Din agenda intalnirii nu au lipsit Irakul, Afganistanul si Iranul. O mentiune pentru ultima tara cu care europenii au proiecte in derulare si un parteneriat economic si comercial destul de important. UE s-a oferit a fi un canal de comunicare pentru SUA.
Ramane sa vedem partile pozitive ale acestui acord.
Mai nouă Mai veche