’’Cartea de telefoane’’

In ultima luna majoritatea companiilor care si-au facut publicitate prin intermediul vre-unei forme de catalog sau in cartile de telefoane sunt bombardate primind o factura pentru ’’Cartea de telefoane ’’ .
Asa cum bine ati inteles nu este vorba de acea carte de telefoane editata de Pagini Aurii SA in colaborare cu Romtelecom SA ci de o cu totul o alta.
De fapt avem de-a face cu o incercare de promovare a unui serviciu pe baza asemanarii cu un serviciu cunoscut.
In Romania cartea de telefoane a fost mereu un atribut al companiei de telefonie fixa Romtelecom. De fapt acesta companie a si reactionat la campania mentionata mai sus dand presei un comunicat unde specifica faptul ca nu are legatura cu tentativa amintita. A facut foarte putin dupa parerea mea.
Sistemul a fost brevetat in urma cu mai multi ani in Marea Britanie. Acolo o mica companie infiintata numai pentru acest lucru a bombardat cu ’’facturi’’ toate companiile din regat. Termenul de factura este totusi relativ deoarece avem de-a face cu o simpla hartie care arata identic ca o factura avand pe spate imprimat putin vizibil temenii contractuali unde se specifica clar ca prin efectuarea platii accepti acei termeni. Daca primitorul face greseala si o plateste va primi apoi prin posta adevarata factura! Prin acest sistem initiatorul a strans cateva milioane de lire sterline. Sistemul se bazeaza pe doua elemente : primul e confuzia iar al doilea e neatentia. Daca avem de-a face cu o firma mare, care primeste multe facturi, e posibil ca persoanelor de la contabilitate sa li se para cunoscuta factura si sa o avizeze la plata. Ca este asa ne-o demonstreaza si succesul ideii. Pentru ca totusi initiatorul sa nu fie acuzat de frauda se ofera un serviciu minor. Un alt element interesant este suma ceruta , intotdeauna mai mica ca plata serviciului unui avocat!
Sa revenim acum la situatia noastra. Serviciul promovat este inscrierea intr-o pagina de internet numita : http://www.carteadetelefoane.net/. De ce nu este pe domeniu ro? Pentru ca Pagini Aurii avea deja acel domeniu. Care este compania emitenta a ’’facturii’’ ? Asa cum scrie si in antet Editura Cartea Romana de Telefoane srl inregistrata in data de 20.02.2007 la Registrul Comertului Bucuresti! Deci pana acum mergem exact pe situatia din Marea Britanie. Ce scrie pe spatele ’’facturii’’ ? Pai informatiile importante cum ar fi faptul ca esti de acord platind ( art 3.1) , ca vei apare in siteul de internet carteadetelefoane.net ( art 1.1 ) si faptul ca societatea emitenta este exonerata de orice prejudicii ( art 7.1) . Si pentru ca totul sa fie cu adevarat atractiv este scris folosind o litera de dimensiune foarte mica ( cred ca font 6) si aurie. Asta pe un fond alb ca sa nu te mai obosesti sa citesti lucrurile neimportante.
Pentru ca toate au o legatura iata cine a inregistrat domeniul folosit pe post de scapare juridica , ca serviciu oferit ’’clientilor’’ : Freya Stilton , Maxtrees row 450, Douglas, Isle of Man 306, GB. Asa cum se observa avem de-a face cu un paradis fiscal. Mai mult cu toate ca se precizeaza ca fiind parte a Marii Britanii, insula respectiva nu se supune jurisdictiei engleze si nici europene fiind teritoriu autonom doar asociat coroanei britanice. Si pentru ca toate au un interes domeniul a fost cumparat in martie 2007 la doar cateva zile de la inscrierea societatii romanesti la Registrul Comertului.
A mai durat o luna sa fie stranse informatiile si gata campania.
Bravo!
Aveti grija ca domeniul este inregistrat pe doi ani si e posibil, daca rezultate vor fi bune , ca si la anul pe vremea asta sa fim iara bombardati cu noi facturi.
Pentru cei care totusi au platit serviciul ii sfatuiesc sa verifice siteul respectiv unde vor avea surpriza ca sa gaseasca datele companii ! E si acest lucru parte din program ! Siteul le avea deja incluse de la lansare si nimeni nu s-a obosit sa le introduca dupa plata ’’facturii’’. Cu alte cuvinte daca a mers bine daca nu , nu.
Atentie asadar la cartea de telefoane in varianta ei online.
Mai nouă Mai veche