Noul sistem de pensii

Incepand cu luna mai Romania se alatura celorlalte tari est europene , trecand la un nou sistem de pensii. Acest sistem a fost introdus in Ungaria la mijlocul anului 1998, in Polonia in 1999 iar in Bulgaria la inceputul anului 2001.
Baza sistemului o constituie posibilitatea gestionarii pensiilor obligatorii de catre institutii private si instituirea pensiei private si a institutiilor care vor gestiona si controla piata.
Avem de-a face cu mai multe elemente.Sa le luam pe rand.
Reglementarea si supravegherea pietei o face Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ( CSSPP ). Aceasta comisie este sub controlul direct al Parlamentului.
Pe acesta piata vor actiona : companii de pensii ( cei care vor colecta si gestiona pensiile si contributiile ) , auditorii autorizati ( cei care vor efectua verificari la companiile de pensii ) si depozitarii ( bancile la care se vor afla fondurile ). Toti cei trei jucatori sunt obligati sa se supuna si sa informeze CSSPP , organul suprem in domeniul pensiilor private.
In ce consta reforma ?
Sistemul actual se va transforma intr-un sistem bazat pe trei piloni ( cum sunt numiti in lege) astfel :
Pilonul I – este sistemul public de pensii , care ramane de stat.
Pilonul II - pensiile private obligatorii.
Pilonul III – pensiile private facultative.
Calendarul punerii in practica este urmatorul : mai 2007 incep primele contributii la Pilonul III , iulie 2007 demareaza campania publica de informare, august 2007 se fac primele optiuni la Pilonul II , noiembrie 2007 se fac ultimele optiuni la Pilonul II , decembrie 2007 redistribuirea celor care nu au optat spre companiile de pensii existente, ianuarie 2008 incep primele contributii la Pilonul II. De la acea data sistemul va fi functional.
Persoanlele vizate de reforma sunt cele cu varsta sub 35 de ani si optional cele pana in 45 de ani. Pentru cei peste 45 de ani exista doar varianta pensiilor private facultative.
Ministerul Muncii va cheltui pentru informare cca 1 milion de euro.Tinta campaniei de informare o vor constitui persoanele cu varste intre 35-45 de ani care au optiunea de aderare la Pilonul II.
Cat ne costa ?
Participarea la pensiile private obligatorii , Pilonul II , nu presupune nici un cost suplimentar nici pentru angajat nici pentru companii. Practic o parte din darile care acum merg la stat vor merge la companiile private functie de optiunea fiecarui angajat. Pentru inceput contributia va fi de 2% din salariul brut de pe cartea de munca. Valoarea contributiei va creste cu 0.5 % in fiecare an pana cand se va atinge valoarea de 6%. Pentru Pilonul III contributiile pot ajunge la maxim 15% din venitul brut al salariatului sau a veniturilor asimilate acestuia.
Comisioanele practicate de companiile de pensii ( unele se vor numi fonduri de pensie ) vor fi de maximum 2.5% la care se poate adauga un procent de maxim 0.05%. Stagiul minim de cotizare este de 20 de ani pentru pensiile obligatorii private ( Pilonul II ) si de 90 de luni ( 7.5 ani ) pentru pensiile facultative private ( Pilonul III ). Varstele legale de pensionare sunt de 65 de ani la fondul obligatoriu si de 60 de ani la fondul facultativ.
Unde vor fi investiti banii ?
Legea permite investirea banilor astfel incat sa fie asigurata o diversificare a investitiilor. Pot fi investiti banii in : instrumente ale pietei monetare ( conturi, depozite ) maxim 20% din activele fondului ( companiei ) de pensii ; titluri de stat emise de Romania sau alt stat membru UE – maxim 70% din active ; obligatiuni de stat – maxim 30% din active ; titluri de valoare ( actiuni si obligatiuni ) listate pe pietele din Romania sau din statele UE – maxim 50% din active ; titluri de stat si alte instrumente emise de alte state terte – maxim 15% din active ; obligatiuni si alte instrumente emise de administratia locala , obligatoriu listate – maxim 10% din active ; obligatiuni corporatiste straine , obligatoriu listate – maxim 5% din active ; titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv in valori imobiliare , din orice stat –maxim 5 % din active.
Practic prin lege se interzice sumarea unor riscuri mari.
Interesant este ca daca firma sau fondul de pensii la care ai optat nu aduce randamentele dorite iti poti schimba contul individual la alta firma sau fond platind o penalizare care poate ajunge pana la 5% din valoarea fondului acumulat.
Cine sunt firmele interesate ?
Pentru Pilonul II deja e autorizata ING Fond de Pensii , parte a grupului de firme ING.
Pentru Pilonul III sunt autorizate : ING Viata , Aviva Romania, Allianz-Tiriac Pensii Private si BCR Viata.
Pentru toate cele doua forme de pensii private sunt in diverse stadii de autorizare : BCR Asigurari de Viata, Allianz-Titiac, ING Asigurari de Viata, Aviva Romania, OTP Garancia si Raiffeisen Asset Management. Unele intarzieri sunt legate de faptul ca legea specifica ca pentru autorizarea in cazul Pilonului II – pensii obligatorii private- fiecare administrator interesat trebuie sa creeze o societate separata care va administra un singur fond de pensii.
Au mai anuntat intentia de participare Omniasig, Generali si AIG Life.
E de asteptat ca toate aceste intentii si stadii de autorizare sa ia sfarsit pana la mijlocul lunii iulie 2007.
Cum vor fi promovate ofertele de pensii private ?
Fiecare din companiile amintite au anuntat deja cateva mii de consultanti pe care ii pregatesc pentru momentul zero al lansarii sistemului. Aderarea la unul din fondurile de pensii se poate face prin completarea unei adeziuni care se depune la firma angajatoare si la compania de pensii. Majoritatea celor implicati au anuntat ca agentii lor vor face toate demersurile necesare inregistrarii deci practic asiguratul isi va da doar optiunea.
Auditorii autorizati pana acum sunt : Detolite Audit, Ernst& Young Assurance Service si KPMG Audit.
Depozitarii care si-au exprimat intentiile de participare la sistem sunt : BRD-GSG si BCR.
Avantajele sistemului sunt : pensiile nu vor mai fi administrate de stat si deci se pot obtine randamente superioare ale investirii fondurilor si in final o pensie mai mare. Nu in ultimul rand e important faptul ca sumele depuse nu se vor pierde o data cu moartea asiguratului inainte de iesirea la pensie, putand fi lasate mostenire. Un alt element atractiv pentru Pilonul III – al pensiilor private facultative este si faptul ca sumele sunt deductibile din impozitul global pentru un nivel de 200 de euro anual atat pentru persoana cat si pentru firma unde lucreaza.
Dezavantajul sistemului consta in riscul falimentului fondurilor de pensii. In statele europene unde sistemul a fost implementat de cativa zeci de ani s-a observat ca randamentele obtinute de fonduri sunt mai mici decat daca persoana ar fi depus singura sumele respective la banca in toata perioada de cotizare.
Indiferent de ceea ce ne rezerva viitorul introducerea noului sistem de pensii private este inca un pas in armonizarea noastra cu Uniunea Europeana.
Mai nouă Mai veche