Mainile nu mint

Fostul prim ministru al Romaniei , liberalul I.G.Duca a scris un frumos eseu despre mainile politicienilor pe care i-a cunoscut de-a lungul carierei sale. Spunea Duca ca daca un om minte mainile lui nu pot face asta.
Mainile si ochii sunt considerate ferestre directe ale sufletului. Nu am de ce sa nu dau crezare fostului om de stat mai ales ca el a facut o caracterizare foarte inspirata pornind de la maini.
Vedea in ele oameni fermi, ezitanti sau pasionali. Caracteriza omul dupa o strangere sau dupa un tremur abia perceptibil. Omul mai poate „juca” dar mainile nu intra in astfel de jocuri.
Traian Basescu a tinut in piata Constitutiei, aflata in fata Parlamentului in capatul bulevardului fost al victoriei socialismului, un miting unde si-a dezlantuit acuzele sale asupra parlamentarilor care l-au suspendat.
Nu vreau sa comentez cuvintle pentru ca ele sunt trecatoare si de multe ori sensul unui cuvant e denaturat de o folosinta prea ambigua sau chiar gresita.
Vreau sa comentez mainile politicianului Traian Basescu !
La inceputul discursului a apucat ferm microfonul ca un gladiator gata de lupta pentru viata lui.
Apoi a inceput ceva ce la un om ca Basescu nu e caracteristic. Un mic tremurat mai intai timid si pe masura ce discursul crestea facea ce facea si el se accentua! La un moment dat tremurul mainii era atat de puternic incat microfonul a inceput sa aibe un balans vizibil.
Discret si contrariat Basescu sprijina microfonul si cu cealalta mana. Palma grea de marinar este ca un soclu pentru o constructie grandioasa. Dar uimire! Incet, incet, tremuratul se transmite ambelor miini facand din omul politic un artizan al ascunderii a ceea ce pare a fi o slabiciune de moment. Incepe sa gesticuleze cu scopul de a masca. Mainile insa isi continua jocul lor. Pe masura ce discursul se dilueaza si dansul mainilor inceteaza.
Ce a fost oare asta? O slabiciune de moment? O incarcatura nervoasa? Un joc al muschilor ce nu a putut fi stapanit?
Nu. Nimic din ceea ce pare.
Mainile au vorbit si au macinat cuvintele omului.
Au aratat caderea si teama, tensiunea si furia dar mai mult decat atat au aratat o temere pentru sfarsit.
Mainile nu mint.
Mai nouă Mai veche