Consolidarea prezentei bancare grecesti pe piata romaneasca

Prezenta bancara greceasca pe piata romaneasca se consolideaza anul acesta.
Dupa preluarea Finansbank Romania si rebrandarea in Credit Europe Bank iata ca inca o banca primeste numele actionarului majoritar grec. Este vorba de Mindbank SA unde ATE Bank detine deja 73,3% din actiuni dupa ce la inceputul anului ajunsese la 69%.
Noua denumire Mindbank SA va fi ATE Bank Romania.
Banca elena face parte din topul bancilor grecesti, fiind pe locul patru dupa active, avand cca 8% din piata creditelor si cca 10% din piata depozitelor in Grecia. Este o banca orientata spre credite agricole dar si spre creditele ipotecare. Deasemenea este un jucator important si pe piata corporate.
Iata ca dupa ce in anii 90 Romania a fost asaltata de banci turcesti acum a venit randul celor elene.
Avem in momentul de fata o serie de banci grecesti cu o prezenta puternica precum Bancpost ( actionar majoritar EFG Eurobank Ergasias SA) , banci medii si dinamice precum Banca Romaneasca si noua Credit Europe Bank unde actionarul majoritar este NBG si banci relativ mici dar foarte agresive precum Egnatia Bank Romania, Alpha Bank si Emporiki Bank Romania.
Demn de remacat este aici managementul de buna calitate care s-a vazut in primul rand in cresterile pe care toate aceste banci grecesti le raporteaza.
Uneori s-a ales o dezvoltare treptata si bazata pe pasi mici cum este cazul la Emporiki Bank Romania. Alteori s-a avut in vedere o dezvoltare puternica si aproape exponentiala precum a fost cazul la Banca Romaneasca si la Alpha Bank. Singura banca greceasca unde s-a urmarit consolidarea si diversificarea ca politica de baza a fost Bancpost dar aici era insa vorba de o banca deja puternica in sistem.
Pentru ca tot am facut comparatia cu bancile turcesti este bine de stiut ca toate aceste banci grecesti vin pe piata romaneasca in general dupa o prezenta buna pe piata locala si europeana. Marea lor majoritate si-au urmat clientii care deja opereaza in Romania. Astfel o serie de banci initial interesate doar de piata Greciei au crescut odata cu companiile elene care s-au extins in Europa de Est. Mergand in strainatate acolo unde deja firmele grecesti sunt prezente bancile au adus cu ele cultura greaca, relatiile deja stabile, practica si viziunea comuna de afaceri.
Consolidarea prezentei lor pe piata romaneasca nu face decat sa incurajeze schimburile economice reciproce si sa intareasca sistemul bancar romanesc.
Noua ATE Bank Romania este de asteptat sa depaseasca reusitele Mindbank si sa-si creasca prezenta in piata. Probabil v-om vedea in viitorul apropriat tot mai multe oferte ale noii banci precum si o noua abordare a clientului.
Indiferent cum va fi sa uram bun venit ATE Bank Romania.
Mai nouă Mai veche