Intrarea in normalitate

O stire pe care agentiile de presa au transmis-o ma face sa cred ca, incet , incet, intram in normalitate. O companie imobiliara din Bucuresti a decis sa sparga gheta cum se zice si a introdus si in aceasta industrie sistemul buy-back.
Pentru cei mai putin familiarizati cu acest sistem, buy-back, trebuie sa le spunem ca el presupune in principiu sa dai un bun vechi ca avans al altuia nou.Cel mai mare succes l-a avut pana acum in Romania in industria auto. Majoritatea dealerilor si producatorilor de automobile accepta ca vechea masina sa constituie avans pentru o masina noua, evident se aceeasi marca. Ce fac cu masina veche ? Pai o reconditioneaza si o vand ca masina second-hand. Prin acest sistem ambele parti au in principiu de castigat.
Sa revenim acum la oferta imobiliara lansata in acest sistem.Ea functioneaza in felul urmator : clientul se duce la compania imobiliara, acolo alege un evaluator de pe lista evaluatorilor imobiliari din Romania cu care sa fie de acord si compania imobiliara.Acesta evalueaza proprietatea actuala.Daca clientul considera evaluarea corecta se trece la incheiarea contractului de vanzare cumparare cu doua faze distincte.Prima o constiruie vanzarea actualei proprietati catre compania imobiliara.A doua faza o constituie cumpararea unei proprietati noi de la compania imobiliara. Valoarea pe care o mai are clientul de plata va fi diferenta dintre valoarea proprietatii noi si a proprietatii vechi. E posibil ca acesta diferenta sa fie minima, cand proprietatea veche are o valoare mare sau ca diferenta sa fie mare si atunci e nevoie de un credit imobiliar pentru acoperirea diferentei.
Indiferent de suma care rezulta dintre proprietatea noua si cea veche sistemul va avea succes pentru ca elimina doua tensiuni care pana acum le dadeau bataie de cap vanzatorilor interesati de o noua proprietate.In primul rand elimina comisionul pe care il lua agentia imobiliara. In al doilea rand proprietatea veche se vinde imediat.
Momentan sistemul de buy-back imobiliar este implementat doar de o companie imobiliara care ofera pentru proprietati vechi apartamente in trei locatii din Bucuresti, in cartiere nou construite.
Consider in curand tot mai multe companii se vor orienta spre acest sistem.In special o vor face developerii de ansambluri rezidentiale. Acest lucru se va intampla si datorita diferentei semnificative de pret pe metru patrat construit care exista acum intre o cladire noua si una veche. Plus ca developerii au deja relatii cu firme de constructii daca nu sunt chiar firme de constructii. Vechile proprietati pot fi reconditionate si astfel prin cresterea valorii se pot scoate profituri interesante.
Intram in normalitatea europeana.
Mai nouă Mai veche