Impreuna din 1957 ?

S-a serbat cu mare fast la Berlin implinirea a 50 de ani de cand un grup de state europene au decis integrarea lor intr-o piata comuna. Atunci s-a pus problema doar a pietelor otelului si carbunelui precum si o coordonare in domeniul energiei atomice. Tarile fondatoare sunt Franta, RFG, Italia, Olanda, Belgia si Luxemburgul. In jurul acesteia s-a format actuala uniune europeana prin adaugarea de noi piete si tari.
Ciudat este ca Romania si Bulgaria au sarbatorit cot la cot cu vechii membri cei 50 de ani.Pai care ’50 de ani impreuna ‘ ? Noi ca si bulgarii in 1957 construiam socialismul luminos multilateral dezvoltat ! E o tampenie sa aderi la sarbatorirea unei astfel de manifestari in cel mai pur stil balcanic.Inteleg ca nemtii sau belgienii sa sarbatoreasca pentru ca este chiar un eveniment pentru ei dar pentru noi nu e dacat o data.Plus ca mai e un paradox aici.Am sarbatorit 50 de ani de comunitate europeana la 84 de zile de cand suntem membri ! Daca pe vreamea comunismului eram buni la cincinalul in patru ani acum am ajuns la 50 de ani in 84 de zile ! Oaauuuu...
Am vazut mirat mica sigla cu ‘Impreuna din 1957’ la conferintele de presa de la palatul Victoria si prima data am ramas blocat.Oare ce vor sa transmita. M-am gandit istoric. Aha deci 1957, bun, secretar general al PMR si prim ministru al Romaniei era Gheorghe Gheorghiu Dej iar din acel an Ion Gheorghe Maurer devenea ministru de externe.O fi ceva despre asta ?Nu.
Atunci am luat evenimentele din 1957 care meritau comemorate. Sa vedem : se fabrica prima masina de teren romaneasca ( IMS devenit ARO ) intr-un numar de 154 de exemplare ; apare primul calculator 100% romanesc ; TVR cumpara primul car de reportaj si face primele transmisii in direct de la o serie de evenimente ; se deschide Muzeul Bran ; moare Constantin Brancusi iar Nichita Stanescu debuteaza cu un volum. Care din aceste evenimente e sarbatorit ? Nici unul !
Atunci de ce trebuie sa vibram alaturi de Europa ? Pentru noi doar data de 1 ianuarie 2007 inseamna ceva. In rest e o istorie la care nu am luat parte, pe care nu ne-o asumam si despre care 90% din romani habar nu au.
Si atunci de unde ‘entuziasmul’ tamp ?
Din politica nationala am inceput sa facem o politica corecta europeana de mai mare tampenia. Macar bulgarii au fost mult mai discreti ca noi. Si au avut si de ce .
Nu pot sa nu intreb inca o data : impreuna din 1957 unde si in ce ?
Poate gasiti dumneavoastra raspunsul pe care eu unul inca il mai caut.
Mai nouă Mai veche