Guvern minoritar

Presedintele Basescu impinge Romania prin comportamentul sau iresponsabil catre un guvern minoritar. Singurii care au sprijin parlamentar pentru constructia nunui astel de guvern sunt membrii PNL. In plus pozitia ministrilor PD dupa vizita « consultativa » a presedintelui la ultima sedinta de guvern trebuie sa atraga dupa sine sanctiuni .Corect si normal ar fi ca daca acestia nu se mai regasesc in politica guvernului din care fac parte sa isi dea demisia.Se pare insa ca bunul simt nu face casa comuna cu membrii si simpatizantii PD.
Premierul Tariceanu este impins de necesitatea functionarii executivului, cel care gestioneaza treburile curente ale tarii, sa construiasca un guvern minoritar.
Ramane de vazut daca varianta cu ministrii UDMR sta in picioare dar personal cred ca este exclusa datorita sprijinului PRM care este sensibil mai puternic ca reprezentare in parlament decat minoritarii maghiari.
In cel mai scurt timp consider ca vom avea un guvern minoritar PNL bazat pe sprijinul unei majoritati parlamentare constituita din PNL, PSD,PC si PRM care poate asigura trecerea proiectelor urgente.
Avantajul unui astfel de guvern ar fi ca ar elimina dezbaterile si tensiunile de la palatul Victoria.Primul ministru si prin functia sa de presedinte al PNL va avea toate atuurile pentru a stapani membrii cabinetului.
In parlament noul guvern se va axa in special pe o politica europeana unde toate partidele din noua coalitie au aceleasi pareri sau apropiate.In ceea ce priveste sustinerea legilor interne vor fi consultari si negocieri lucru constatat si cu prilejul stabilirii alegerilor europene.
Din toata acesta schimbare va pierde Traian Basescu si PD. Odata intrati in functie noii ministri liberali vor elimina toti reprezentatii PD de la agentiile guvernamentale si din ministere.Aici va fi marea pierdere a democratilor !Fara parghii in guvern le va fi greu daca nu imposibil grupurilor care graviteaza in jurul presedintelui si al PD-ului sa mai castige licitatii cu un singur participant si contracte de milioane de euro prin incredintare directa.
In plus avand noi sefi, toate organele statului subordonate guvernului vor duce o lupta mult mai eficienta impotriva coruptiei din PD si a oamenilor presedintelui dar de data aceasta cu acte si probe concrete.
Din acest motiv Basescu a iesit intr-o conferinta de presa dupa vizita intempestiva la guvern de luni si a acuzat noua majoritate parlamentara.Corect ar fi fost ca prin prerogativele functiei sa sprijine formarea unei majoritati in parlament care sa duca la un climat politic stabil. Dupa parerea mea si acesta este un episod care se inscrie in pozitiile anticonstitutionale avute de Basescu. Dupa cum stim presedintele trebuie sa fie un factor de stabilitate si mediere intre partide lucru pe care tocmai am vazut ca nu-l face !
Guvernul minoritar ar putea deschide poarta unei ponderari a pozitiilor avute de Basescu. Preluarea de liberali a unor ministere precum cel al justitiei si cel al administratiei si internelor ar fi o grea lovitura data presedintelui.
Totodata noua coalitie majoritara ar putea inainta linistita pe cale suspendarii, avand in guvern un sprijin neabatut.
Mai nouă Mai veche